Formula uit de regiocup???

Kun je het ergens niet kwijt dan hier...
telltale
Super Tjeukemeer local
Berichten: 324
Lid geworden op: 06-09-2008 21:05

Formula uit de regiocup???

Bericht door telltale » 17-01-2010 22:30

Hier zou ik nog op terug komen.... :twisted:
Marco schreef:.....Ik vraag me dan ook hardop af hoe lang/ hoe groot de markt voor formula is en blijft.
Een regiocup bijv. willen ze laagdrempelig houden/maken. Mijn idee: Schaf eerst de formula af, als het lichtweer is staat er m.i. een select groepje op het water die dat doen en dat zijn de vaste namen in dat wereldje, nieuwkomers zijn er volgens mij bijna niet in de formulascene. Als ik het mis heb hoor ik dat ook graag natuurlijk. Een slalomboard of een dikke freerider heeft denk ik bijna iedere binnenwater surfer, plant er een grote maat zeil op met een leuke vin en je kunt heerlijk varen vanaf een knoop of 15.
Hoe lang is er nog een markt voor de formula? Lastig om in de toekomst te kijken. In Nederland heeft de populariteit van de formulaklasse de afgelopen twee jaar zeker een deuk gehad. Ook onder onder invloed van negatieve berichten op windsurfing.nl en veel discussies rondom het NK slalom/courseracen (voor een deel door mensen die zelf niet eens meededen). In tegenstelling tot Nederland is de populariteit van de formulaklasse in Polen, Litouwen, Estland enz. de laatste jaren erg toegenomen. Daar vinden nu ook de meest recente technische ontwikkelingen plaats. Ook zijn er door de producenten nog nooit zoveel nieuwe formulaboards geregistreerd dan voor de komende twee jaar. Wereldwijd is de formulaklasse dus nog springlevend. Het is op dit moment nog steeds DE klasse waarmee courseraces gevaren worden. Courseracen is een heel andere wedstrijddiscipline dan slalommen, maar dat had ik al eens uitgelegd.

In Nederland wensen sommige mensen (bv. Richard, Adri) dat de formulaklasse verdwijnt en dat we dan weer terug gaan naar het vroegere courseracen met 85 cm brede gespecialiseerde slalomboards met 10 meter zeilen. De flapperboards....sla de oude surfmagazines van de tweede helft van de jaren '90 er nog maar eens op na. Het effect zou zijn dat je -net als vroeger- onder de 12 knopen geen wedstrijden meer kunt varen, of het moet zijn op boards met een zwaard als de RS:X of de Techno 293. Is dat de toekomst?

Bij de Regiocup wordt volgens de reglementen met 7 tot 15 à 20 knopen wind formula (courserace) gevaren en met meer dan 15 à 20 knopen slalom. In het grensgebied tussen de 15 en 20 knopen is het aan de wedstrijdleiding om een beslissing te nemen. Om tegemoet te komen aan de nieuwelingen bij de Regiocup wordt de laatste twee jaar bij 15 knopen wind al direct omgeschakeld naar slalom. En je mag met de courseracewedstrijden onder de 15 knopen bij de regiocup met elk board (dus niet speciaal een formulaboard) meedoen. Richard doet dat wel eens met zijn slalomboard en niet onverdienstelijk.

Maar Marco…..waarom zou je het formulasurfen (courseracen) uit de Regiocup willen verbannen terwijl jij toch pas met 15 knopen slalom wilt varen? Waarom mag er naar jouw mening met lichtweer geen regiocup meer gevaren worden?

Je stelt dat slechts een select groepje op de formula vaart en dat er bijna geen nieuwkomers zijn. Wat te denken van Jordy Vonk (17 jaar), Teade de Jong (18 jaar), Martijn van Citteren (18 jaar) Tomas van Zelst (17 jaar), Kay van Berlo (18 jaar), Kiran Badloe (17 jaar). Allemaal wedstrijdsurfers die jong begonnen zijn... ook op de formula. Dit zijn de toekomstige kampioenen van Nederland!! Als een regionaal talent als Ferdy Houtstra uit Leeuwarden (dit jaar 1e Silverfleet Regiocup Noord) echt wil doorbreken in het wedstrijdsurfen moet ie als de wiedeweerga met een formula ervaring gaan opdoen in het courseracen, ander mist ie de boot!!! En dat geldt ook voor die andere jeugdtalenten die nu in de Regiocup Noord varen.

En dan mensen als Jan de Jonge, Jakob Snip, Paul van de Kaaden, Pieter Buis, Jeroen Schuitema, John Munten en ikzelf…. (en natuurlijk Wilko en Hendrik van dit forum :wink: ) allemaal mensen die in de afgelopen drie-vier jaar op wat latere leeftijd met wedstrijd varen op formula’s zijn begonnen. Niet omdat zij aan de top zullen komen maar omdat ze wedstrijdjes varen op een formula gewoon leuk vinden. Wil je hun hun lol ontzeggen om bij weinig wind ook wedstrijdjes te kunnen varen….. omdat jij pas vanaf 15 knopen wilt varen?

Niels
Forum beheerder
Berichten: 4606
Lid geworden op: 12-07-2008 22:12

Bericht door Niels » 18-01-2010 10:04

Formula maakt zeker mogelijk dat je eerder wedstrijden door kunt laten gaan, dit jaar was er zo weinig wind op de paar dagen dat de wedstrijden organiseren, dat je amper van een competitie kunt spreken. (regio Noord).

Dus meedoen is winnen. En dan heb je dus ook formula nodig.

Marco
Forum beheerder
Berichten: 2767
Lid geworden op: 09-07-2008 16:57

Bericht door Marco » 18-01-2010 12:46

Het gaat hier niet om mij dat IK de formula wil afschaffen en het maakt me al helemaal niet uit als ik nou wel of niet kan varen bij 15 knopen.
Ik stelde het alleen en breng dus een discussie op gang.

Dat ik pas ga varen vanaf een knoop of 15 heeft alleen met het feit te maken dat ik pas met mijn 81 cm brede slalomboard en 9 meter pas kan planeren vanaf 15 knopen.
Ik zeg ook helemaal niet dat ik anderen hun lol ontnemen wil. Goed lezen Cobus!

Het gaat hier vooral om het feit dat men loopt te hameren dat het leuk is etc. om zo nieuwe mensen te trekken naar o.a. een regiocup. Als jij/de organisatie meer deelnemers wil kan het m.i. niet zo zijn dat je gelijk al een investering in een formula moet doen om aan de start te kunnen verschijnen bij een windje tot 15 knopen, om leuk mee te kunnen doen.
Bij slalom varen zou een leuke freerider al best leuk mee kunnen doen.
Formula is vaak een stuk duurder qua materiaal dan een normaal slalomsetje. Als je niet teveel eisend bent heb je voor een honderd of 4 á 5 een leuk board met een vin en een tuig erop.
Dat redt je met formula amper, of je moet de boel zelf nog op willen lappen om even een reactie van Wilko uit te sluiten.

Je zegt in je post zelf al dat er meerdere mensen zijn die graag zouden zien dat de formulaklasse verdwijnt. Waarom willen ze dat??

Waarom zou volgens een Ferdy Houtstra de formula op moeten?? Omdat ie anders de boot mist?!
Mischien wil hij wel helemaal geen formula varen maar meer de kant van freestyle en wave op.

Als laatste punt: Ik wil niemand zoals Cobus nu erg zwart wit stelt hun lol ontnemen om de formula klasse af te schaffen, ik open alleen een discussie!!!! Blijkbaar voelen bepaalde mensen zich dan aangevallen.

telltale
Super Tjeukemeer local
Berichten: 324
Lid geworden op: 06-09-2008 21:05

Re: Formula uit de regiocup???

Bericht door telltale » 18-01-2010 13:20

Nog even ter herinnering: dit is wat je stelde...
Marco schreef:.....Een regiocup bijv. willen ze laagdrempelig houden/maken. Mijn idee: Schaf eerst de formula af, ...... Een slalomboard of een dikke freerider heeft denk ik bijna iedere binnenwater surfer, plant er een grote maat zeil op met een leuke vin en je kunt heerlijk varen vanaf een knoop of 15.
Misschien moet je eens preciezer uitleggen hoe jij je dan een ideale regiocup voorstelt. Op welke wijze zou de NVW daarbij het courseracen moeten organiseren als dat volgens jouw voorstel geen onderdeel van de regiocup moet zijn? Hou daarbij ook even de beperkte organisatiekracht van het NVW in het oog. En wat moet er volgens jou gebeuren met de regiocupdagen met minder wind dan 15 knopen?

Overigens is laagdrempeligheid van de regiocupserie één doel. (Daarom mag je ook alle wedstrijden met elk materiaal meedoen en kost het inschrijfgeld bijna niets). Maar een ander belangrijk doel is ook om (wedstrijd)surfers ervaring te laten opdoen in het wedstrijdvaren. Veel andere mogelijkheden hebben we in Nederland niet om te trainen voor de NK's.

Marco
Forum beheerder
Berichten: 2767
Lid geworden op: 09-07-2008 16:57

Bericht door Marco » 18-01-2010 13:36

Ik weet donders goed wat ik gepost heb!

Bestaat er een ideale regiocup? Denk het niet!
Mijn mening: Als er, en ik noem maar wat, 100 deelnemers op een regiocup afkomen en daarvan vaart 25% óók formula, dat is dus 25 personen, de rest vaart mee in de slalomklasse. Als ik daar dan kom en er wordt besloten om formula te gaan varen terwijl het ook slalom zou kunnen zijn ivm het gat tussen de 15 en 20 knopen waarbij je volgens mij ook mooi slalommen kunt, dan baal je volgens mij best wel dat er voor formula gekozen wordt. Je stelt dan wel 75 personen teleur in dit geval.
Waarschijnlijk zijn deze aantallen teveel maar uit mijn omgeving/vrienden/kennissen (windsurfwereld) ken ik er maar een paar die formula varen, ik tel er zo gauw even 3, Hendrik, Cobus en Wilko.
Velen varen op een slalomboard of freeride board.

Op regiocupdagen met minder dan 15 knopen de cup afblazen óf die dagen ook óók inplannen met formula. Dus een duidelijke afroep. Dus bijv. zo: Bij meer dan 15 knopen gem. gaan we slalommen, en dit dan ook doen en niet eerst een sessie formula gaan doen. Op die manier heb je duidelijkheid en weet ik als ik mee zou doen waar ik aan toe ben en kom ik niet voor niks. Een Grand Slam stelt ook duidelijke regels op. Dit jaar max. 85 breed board met een max. zeilmaat van, ik meen 9 meter.
Duidelijke regels kan een NVW ook opstellen lijkt me.

Wilko
Tjeukemeer Guru
Berichten: 2341
Lid geworden op: 10-07-2008 16:05

Bericht door Wilko » 18-01-2010 16:32

Het blijft lastig voor de wedstrijdleiders om de juiste beslissingen te nemen.
Bij de wedstrijd waarbij ik heb meegedaan was iedereen met z'n formula set aan het optuigen "s ochtends en werd voor de zekerheid ook de slalom set opgetuigd.
toen de skippersmeeting begon had de wedstrijdleider enkele vlagen van boven de 15 knopen gemeten maar omdat het constant die waarde niet haalde werd besloten om toch formula te varen.
Eenmaal toen de wedstrijd daadwerkelijk begon bleek de wind toch flink te zijn aangetrokken en was het geen pretje met formula te varen. vooral het downwindse rak was erg moeilijk om te doen.
Na 2 heats werd besloten om slalom te gaan varen. Omdat er toch wat tijd mee verloren gaat om te wisselen ed. bleek dat we de beste wind al hadden gehad. De natuur laat zich nu eenmaal niet sturen. :-?

Slalom beneden de 15 knopen wind wordt waarschijnlijk een grote loterij. Wie de juiste vlaagjes weet te benutten zal winnen. Ik vond nu al dat er zeer grote verschillen zaten tussen volume en grootte van zeilen.
Ik had toen geen groter slalom zeil dan 7.0 en met mijn 105 liter kon ik niet eens planerend over de startlijn komen.Mag duidelijk zijn dat je dan al geen kans meer maakt.

Zoveel mogelijk gelijkheid in de klassen spreekt mij wel aan want dan gaat het puur om het poppetje en niet om het materiaal.
Om een geldige westrijd te krijgen moet een ieder wel kunnen planeren met zijn setje vindt ik persoonlijk.
teammember Tjeukemeer Speedsurfing Team.

jacco
Schokkerdude
Berichten: 816
Lid geworden op: 10-07-2008 19:26

Bericht door jacco » 18-01-2010 19:51

Waarom kan er niet én formula én slalom gevaren worden?
Er is toch tijd zat op zo'n wedstrijddag voor meerdere klassen ?
Of beter nog, laat iedereen zelf bepalen met wat voor materiaal hij aan de start wil verschijnen.
En áls het dan 10 knopen gaat waaien op zo'n dag en je hébt geen formula, dan kom je toch niet, dan ga je lekker een stukje fietsen.
Wil je wel wedstrijdsurfen met 10 knopen , dan zul je even moeten investeren.
Ik kom zelf pas naar het water als ik met de 7,5 kan planeren en ik zie het probleem niet :?

telltale
Super Tjeukemeer local
Berichten: 324
Lid geworden op: 06-09-2008 21:05

Bericht door telltale » 18-01-2010 20:03

Even een echt voorbeeldje: op 30 augustus 2009 (de regiodag waar Wilko het over heeft) deden er 39 deelnemers mee. Het weerbeeld voor die dag was ronduit onduidelijk. Er was wind rond de 15 knopen voorspeld maar rond 11 uur (skippersmeeting) was er hooguit rond de 12 knopen wind. Omdat het weerbeeld voor de dag onduidelijk was heeft de wedstrijdleiding tijdens de skippersmeeting bij de deelnemers gepolst. Daar werd besloten eerst twee courseraces te varen en daarna eventueel over te stappen op slalommen.

Twintig deelnemers voeren tijdens de eerste twee courseracewedstrijden op een formula. Zeven deelnemers deden met de courseraces mee op ander materiaal (vaak slalommateriaal). Twaalf surfers bleven de eerste twee wedstrijden aan de kant of waren nog niet aanwezig.

Na de eerste twee courseraces was de wind behoorlijk toegenomen (het bleef een wisselende dag). Toen werd besloten tot het varen van nog zes slalomraces. Daarvan ging de laatste niet door omdat het inmiddels één grote dobberpartij was geworden. Naar mijn mening heeft het wedstrijdcomité uitstekend gereageerd op de wisselende omstandigheden.
Marco schreef:Op regiocupdagen met minder dan 15 knopen de cup afblazen óf die dagen ook óók inplannen met formula. Dus een duidelijke afroep. Dus bijv. zo: Bij meer dan 15 knopen gem. gaan we slalommen, en dit dan ook doen en niet eerst een sessie formula gaan doen. Op die manier heb je duidelijkheid en weet ik als ik mee zou doen waar ik aan toe ben en kom ik niet voor niks.
Dat is precies wat het afgelopen jaar tijdens het NK gedaan is. Gevolg: er werd de op de eerste zondag van het eerste NK-weekend (Grevelingen) formula gevaren bij 20 tot soms bijna 30 knopen, omdat dat nu eenmaal de dag van tevoren was aangekondigd, terwijl het grootste deel van de vloot liever had geslalomd. De Belgen hebben op dezelfde dag op dezelfde lokatie toen wel slalomwedstrijden gehouden en lachen ons nu nog steeds uit om die ridicule beslissing vooraf. :grin:
Tijdens de laatste dag van het NK evenement (Makkum) werd geslalomd met het grootste deel van de dag 10 tot 13 knopen, ook omdat dat nu eenmaal vooraf was aangekondigd. Hierover is juist zoveel ophef in het wedstrijdwereldje ontstaan. Je ziet dat duidelijke regels vooraf geen enkele garantie geeft voor een bevredigend resultaat.

We nemen het voorbeeld van 30 augustus er weer even bij. In jouw voorstellen had onder deze onzekere omstandigheden de dag vooraf al een keuze moeten worden gemaakt. Dan waren:
- de hele dag formulawedstrijden gehouden onder zeer spectaculaire omstandigheden waar niemand op zat te wachten; :-?
- er bij jouw voorstel “schaf eerst de formula af” helemaal geen regiocupwedstrijden gehouden omdat het niet zeker was dat er 15 knopen wind zouden komen en het dus niet zeker was dat er geslalomd kon worden; :cry:
- of er was voor de hele dag slalom afgeroepen met de kans dat de wind helemaal niet tot circa 15 knopen zou toenemen en iedereen teleurgesteld zou zijn; :(
- of het wedstrijdcomité had een juist afroep gedaan en er was de hele dag onder de juiste omstandigheden courserace gevaren of geslalomd en iedereen was blij geweest. :)
Geen enkele garantie dus.

Waarom ben je eigenlijk tegen een flexibele afweging ter plekke zoals die nu door het deskundige wedstrijdcomité gedaan wordt? Jij kunt voor jezelf vooraf toch ook wel een afweging maken of het voor jou leuke omstandigheden worden? Waarom moet een wedstrijdcomité een dag vooraf vóór jou al die beslissing nemen? Zij weten toch net zoveel over de weersvoorspellingen dan jij? Als jij het mis hebt en het waait te weinig om te slalommen, kunnen (bij een flexibel systeem) degenen die dat wel willen tenminste nog lekker formula varen. Jij kunt dan kiezen of je naar huis gaat of dat je lekker voor jezelf recreatief gaat varen. Datzelfde lot was je overkomen als je voor jezelf een dagje was gaan surfen.

Wilko
Tjeukemeer Guru
Berichten: 2341
Lid geworden op: 10-07-2008 16:05

Bericht door Wilko » 18-01-2010 21:16

Mee eens. En wat Jacco zijn opmerking betreft. Je mag idd zelf weten met wat voor materiaal je mee doet.
Bij de course race is het parcours alleen wel meer geschikt voor formula boards. In de silverfleet doen een aantal mensen mee met course race die geen formula board hebben en dat gaat ook goed, maar je zult er niet snel mee winnen.
Er wordt ook zowel formula als slalom gevaren op 1 wedstrijddag indien er voldoende wind staat. Dus het is altijd de moeite waard om wel te komen.
teammember Tjeukemeer Speedsurfing Team.

erwin.s
Moderator
Berichten: 1281
Lid geworden op: 09-07-2008 18:12

Bericht door erwin.s » 19-01-2010 17:06

ik weet niet meer met wie ik het eens ben volg het niet meer helemaal
mare ik vind dat ze het gewoon zo moeten houden dus dat de wedstrijdleiding moet beslissen en soms is dat in je voordeel en soms niet

Plaats reactie